top of page
Search

O štakorima, pantaganama i sličnim beštijama

Blato kreće, Blato raste i Blato cvita.


Kao i svaki organizam, Blato ima svoje faze kad pupa, ali i kad se povlači u korijenje i čuva ono što vrijedi dok zima ne prođe.


Na prošloj sjednici općinskog vijeća izrečeno je niz stvari, više ili manje problematičnih pa mi u Udruzi Atento smatramo potrebnim naše očitovanje na iste. Tema rasprave bila je nepoštivanje zakonom propisane procedure prilikom donošenja programa rada Savjeta mladih na koje je ukazala naša članica Jakica Žaknić.


Zakonom o savjetima mladih propisano je da se Program rada Savjeta donosi većinom glasova svih članova te se tek po izglasavanju i donošenju od strane Savjeta dostavlja predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave na odobravanje.

Jakica je članica Savjeta mladih iz Udruge Atento koja je napravila sljedeće:

  • Jakica je uočila da postoji program rada Savjeta mladih na stranici općine kao materijal za sjednicu vijeća, bez da su članovi taj plan uopće vidjeli, a kamo li o njemu raspravili i izglasali ga (program je objavljen na stranicama Općine u materijalima za vijeće u petak, 18.3., oko 12:00, a na uvid (!) članovima savjeta dostavljen je u WhatsApp grupu Savjeta u petak, 18.3., u 15:22 sati)

  • Jakica je prijavila nepravilnosti g. Želimiru Bosniću i zatražila da se isti skine s dnevnog reda dok se nepravilnosti ne otklone, to jest dok program rada ne prođe zakonsku proceduru

  • Jakica je vidjela kako je to kad očekuješ reakciju, a dočeka te muk (na diku predsjedniku vijeća i vijećnicima koji nisu odgovorili)

  • Jakica je osjetila na svojoj koži kako je to kad te netko javno i lažno optuži da ne govoriš istinu

  • Jakica ništa od ovog nije željela, ali mislila je da nije fer da se odluke ne donose zajednički, da se ne poštuje zakon i da svi imaju ideje i prijedloge kojima žele doprinijeti radu, a samo nečije ideje stoje u programu rada

Dakle, program rada nije niti 1) predočen članovima savjeta prije dostavljanja predstavničkom tijelu, niti je 2) sazvan sastanak na kojem bi se o istom odlučivalo, niti je 3) izglasan, a samim time niti 4) donesen od strane savjeta mladih.

Dostavljanje na uvid članovima nakon već prethodnog dostavljanja predstavničkom tijelu tjedan dana ranije i nakon uvrštavanja istog u materijale za sjednicu vijeća zasigurno nije poštivanje zakonom propisane procedure. Dostavljanje programa članovima tri sata nakon objavljivanja istog u materijalima za vijeće ne predstavlja održavanje sastanka na kojem se odlučuje i izglasava o programu.


Sad je tako kako je; predsjednik općinskog vijeća zatvorio je oči pred nezakonitim radnjama u savjetu mladih i tako možda ukazao nekima na loš put, ali mi u Udruzi Atento se ne bojimo. Dapače, osjećamo proljeće u zraku i znamo da stvari već idu na bolje čim imamo ljude poput naše Jakice u Savjetu mladih. A vijećniku Bačiću hvala što nas je zabavio svojim osvrtom na stvaranje Udruge Atento i dao nam ideju za naslov ovog teksta. Naravno, pozivamo ga da nam se priključi i da vidi i sam da kod nas nema i nikad nije bilo nikakvih beštija.


Kreni, rasti, cvitaj.


25. ožujka 2022.

29 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page