top of page
Search

Plavo oko

Jeste li znali da postoji aplikacija koja brine o čistoći i organizmima našeg Jadrana?

U današnjem svijetu, ovako dobre stvari ne smiju proći ispod radara! Plavo oko je sustav za bilježenje podataka o pojavama morskih organizama i onečišćenju mora s ciljem povećanja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti. Putem aplikacije Plavo oko sudjelujete u zaštiti i poznavanju Jadranskog mora i doznajete više o biljkama i životinjama u moru.


Kako se koristi Plavo oko?

Fotografirajte problem, pošaljite opis i administrator Plavog oka odmah će dobiti informaciju i proslijediti je odgovornoj službi koja će brzom akcijom ukloniti eventualno onečišćenje ili stručnjacima za određenu vrstu organizma. Tako ćete vrlo brzo dobiti povratnu informaciju, doznati o kojoj se vrsti radi, njezinoj biologiji kao i o rješenju problema, kada je u pitanju onečišćenje.


Dostavljanjem fotografija i podataka građani aktivno sudjeluju i pomažu u znanstvenim istraživanjima (Citizen Science), čime se postiže bolji pregled kretanja određenog organizma i učinkovitije poduzimanje mjera u zaštiti Jadranskog mora.

Svrha same aplikacije je edukacija građana, brza informiranost o zatečenim vrstama i stanjima, te brže djelovanje nadležnih službi ukoliko se radi o problemu. Time pomažemo u zaštiti našeg Jadrana i stvaramo kompletnu sliku o raznolikosti jedinki i njihovim kretanjima.

Sve prijave možete pratiti na http://plavo.oko.hr/


Uz potporu partnera i profesionalaca, udruga Atento u svojem djelovanju planira organizaciju akcija čišćenja podmorja i edukacije o podvodnoj fotografiji. Jedna od statutarnih djelatnosti udruge je zaštita voda i mora. Ali, postoji nešto što svatko od nas može napraviti (bez udruge i profesionalne opreme), a može pomoći u očuvanju našeg mora.



40 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page